Föräldrar

Fem tips för hur man utvecklar en framgångsrik app för barn

"En bra idé räcker inte för att göra en app för barn framgångsrik", det vet Moritz, grundare och verkställande direktör för goodbeans GmbH. Som expert på barnanpassade erbjudanden på internet ger Moritz fem tips för hur man utvecklar en framgångsrik barn-app och berättar vad man måste tänka på i förväg när det gäller målgruppen små- och förskolebarn.

 1. Mening och mål med appen: fantasifull kunskapsförmedling
  Med tablet-appar kan man kombinera lek och kunskapsförmedling på ett mycket bra sätt. En bra barn-app främjar barnens färdigheter och erbjuder samtidigt spännande och anspråksfull sysselsättning och underhållning som är portabel. Barnet ska kunna påverka berättelsens förlopp och kunna styra en karaktär utan att behöva ha tekniska förkunskaper, liksom ha möjligheten att spela upp animationer eller starta spel.
 2. Appens design: Keep it simple!
  Appens design spelar en stor roll. Principen för användandet av appen måste präglas av enkelhet när man har barn som målgrupp eftersom utrymmet på bildskärmen är mycket begränsat på smartphone-appar. iPadens bildskärm kan dock återge snygg grafik i bra kvalitet. Denna fördel bör man utnyttja när det gäller animationer. På grund av tablet-apparaternas storlek så bör man inte bygga in för många skak- och rörelsemekanismer i appen. Man bör också undvika komplicerad spellogik när man utformar appar för små barn.
  • Appens innehåll: identifikation är allt
   Om man vill skapa en app som barn tycker är spännande så måste man börja med att etablera en stark karaktär som barnen kan bygga upp ett förhållande till och ha som identifikationsfigur. Sedan behöver man också en ramhandling som leder barnet genom appen. Inom denna berättelse måste barnet dock få möjlighet att röra sig fritt och kunna påverka berättelsen.
  • Föräldrar och appar: ta hänsyn till alla målgrupper
   För föräldrarna måste en app för barn uppfylla ett bestämt syfte: Här kan mitt barn lära sig klockan, här kan mitt barn leka med djur, etc. Appen måste man alltså kunna förklara med en mening. Eftersom det är föräldrarnas beslut att köpa appen så går det bättre för appar som har kunskapsförmedling som mål. Men de måste vara bra "paketerade" för barn, annars kommer de att använda appen en gång och sedan glömma bort den.
  • Appens berömmelse: var inte rädd för fritt innehåll
   Att folk känner till din app är av stor vikt eftersom det finns en sådant stort utbud av appar. För att uppnå detta finns det flera möjligheter man kan använda sig av. Enligt ranking-logiken är det viktigt att få en starkt push från början så att man snabbt hamnar på en topplacering i AppStore. 'Freemium modellen' för appar är också användbar: Med den ger man föräldrarna och barnen möjlighet att testa produkterna gratis i förväg och vid intresse har de möjlighet att köpa appens hela innehåll.