Barn ensamma på internet

Mamma, får jag använda internet?

Det här är en fråga som de flesta föräldrar är oroliga över. Den leder till flera andra frågor och ofta står föräldrarna rådlösa.

Måste det vara så? Är mitt barn inte lite för ungt för det? Är inte det för farligt? Vad gör det där egentligen?

Vid sidan av pedagogiska övervägningar ("Mitt barn borde hellre leka ute i friska luften") ställer sig också många föräldrar frågan om internet överhuvudtaget är en lämplig lekplats.

Just föräldrar som själva har lite erfarenhet av internet eller är osäkra på hur de använder datorn är de som ofta känner sig obekväma med att låta sina barn surfa ensamma.


Pappa, jag vill använda internet!

EU-Kids-Online-studien som presenterades 2010 visade att 57 % procent av barnen nuförtiden surfar på internet dagligen eller nästan dagligen. Ju äldre de blir desto större blir deras krav på tillgång till internet.

I början består deras huvudintressen endast i att spela spel, titta på videos eller lyssna på musik. Med åldern blir sociala nätverk viktigare för dem. De börjar använda internet mer produktivt: de träffar onlinevänner, chattar, gör utbyten och presenterar sig själva.

Eftersom internet blivit ett fast inslag i skolans vardag, och t.ex. när det gäller att göra research för läxor, så är föräldrarna nästan tvungna att se till att deras barn har tillgång till internet. Det är viktigt för att stärka bandet till skolkamraterna och för att stärka inlärningschanserna. Inlärnings- och spelsajter är här hjälpmedel för ett stegvis närmande till mediet.


Det får jag googla...

Precis som vuxna använder barn de vanliga sökmotorerna som t.ex. "Google". Barn söker dock på ett annat sätt. Ofta söker de på vardagligt språk och med stavfel. Här uppstår tyvärr ofta faran att de kan hamna på problematiska hemsidor, som är obehagliga eller som gör dem rädda.

För att lära sig rätt sätt att handskas med internet behöver barn en säker omgivning där de har möjlighet att klicka, utforska och pröva på; utan att föräldrarna ska behöva vara oroliga att deras barn hamnar i fara. Precis som i det riktiga livet, på dagis eller i skolan, borde det också på internet vara självklart att barnen får en skyddad miljö där de samtidigt kan lära sig hur man rör sig säkert och självständigt på nätet.

Företagen goodbeans GmbH och Dolphin Media Germany AG erbjuder just en sådan miljö med sina respektive erbjudanden för barn.

Hos Panfu kan barn chatta i en skyddad Online-Pandavärld, spela inlärningsspel och samtidigt lära sig engelska. Barnens säkerhet har högsta prioritet. Panfu följer strikta riktlinjer och har en person ansvarig för barnens säkerhet, en ansvarig för skydd av personuppgifter samt ett vältränat team av moderatorer som övervakar den barnvänliga chatten dygnet runt. Lär dig mer om säkerheten i Panfu.

I Dolphin Secure har Panfu hittat en pålitlig samarbetspartner hos vilken barnen kan surfa på säkra, specialdesignade och åldersanpassade hemsidor, träffa vänner, chatta och skriva meddelanden. Genom ett identifikationssystem med en fingeravtrycksscanner är säkerheten tryggad i och med att ingen kan logga in sig anonymt på communityt.

till början av sidan

Guldmedlemskap

från 49 kronor

i månaden!

Pröva nu.

Tummen upp för Panfu!
 

Här kan du läsa mer om vad barn och föräldrar har att säga om Panfu.