Faror på nätet

Problem på internet

Många föräldrar tror att barnen kan surfa fritt bara man installerar enkla filtreringsprogram eller sökmotorer men det är tyvärr inte så. Det är inte för inte som lag- och mediaväktare försöker hitta en lösning för det bestående problemet med barn- och ungdomsskydd. Hittills dock utan större framgångar. Problemen och farorna när barn surfar på internet kvarstår. 


Barn surfar utan mål - och hamnar på farliga hemsidor

Till skillnad från vuxna, som vet mer konkret vad de söker efter på nätet, surfar barn på nätet utan att ha något mål. Av nyfikenhet, på kul eller för att researcha sina läxor. Här kan de komma att stöta på sidor som inte alls är ägnade för barn, som kan vara obehagliga för dem, göra dem rädda och som kan vara svåra att förstå sig på.

Också via barnsökmotorer är det möjligt att genom ett par klick hamna på sidor med problematiskt innehåll. Det kan vara porrsidor, våldsförhärligande såväl som högerextremistiska propagandasidor, och bulimi- eller till och med självmordsforum.

Föräldrar måste vara medvetna om att internet utgör en parallellvärld - med alla dess dåliga sidor. Precis som i den verkliga världen finns det också här hörn och platser från vilka barn från början måste skyddas från.


Anonymitet leder också till falska vänner

Via internet är det möjligt att få kontakt med vänner, prata i chattforum och hitta nya vänner. Just dessa saker är det som lockar barn till sociala nätverk:

Vilka hobbys har Marie? Finns det några nya bilder på Robin? Har någon samma problem som jag?

Godtrogenheten hos barn när det gäller utlämnande av sina personuppgifter och privata tankar gör tyvärr att de lätt löper risken att bli offer för kriminella.

Med en falsk identitet tar de kontakt i forumen och lurar till sig barnens förtroende. Med harmlösa användarnamn som t.ex. "Blinky" eller "Spongebob98" skaffar sig potentiella gärningsmän falska identiteter för att ta kontakt med barn. I värsta fall lyckas de också få till träffar i verkligheten utan att föräldrarna får veta detta.


Cybermobbning - vad är det för nåt?

Den gamla tidens skolgårdsmobbning är förbi.

Mobbningen av skolkamraterna har numera tagit betydligt större proportioner.

Sociala nätverk och chattforum kompletterar kommunikationen för barn och ungdomar och gör ofta att de fäller ogenomtänkta kommentarer i skydd av anonymiteten hos sina användarnamn.

Förolämpningar och bråk och fientlighet hör inte till ovanligheterna. Och tyvärr sprids det också rykten och lögner. Blir man offer för detta har man oftast ingen chans att få upprättelse eller att få tillbaka kontrollen över situationen och vi får förtvivlade barn och ungdomar som skäms för att berätta för sina intet ont anande föräldrar om sina problem.

till början av sidan

Guldmedlemskap

från 49 kronor

i månaden!

Pröva nu.

Tummen upp för Panfu!
 

Här kan du läsa mer om vad barn och föräldrar har att säga om Panfu.